azalee

Se găsesc uşor două feluri de azalee ca plante de ghiveci. Azaleea indiană (Rhododendron simsii) este de departe cea mai populară - mai puţin Întâlnită este azaleea japoneză (Rhododendron obtusum). Ambele sunt tufe pitice care cresc cam 30-45 cm Înălţime. Nenumărate azalee indiene se cumpără În fiecare an la Crăciun, pentru decoraţiuni pe perioada sărbătorilor şi a Anului Nou. Când cumpăraţi o plantă, alegeţi una cu puţine flori deschise şi cu mulţi muguri.

Fără o Îngrijire corectă, florile se ofilesc, iar frunzele cad Într-o săptămână sau două. Secretul menţinerii unei plante În floare timp de mai multe săptămâni şi a capacităţii sale de a Înflori din nou În anul următor, este să menţineţi compostul bine udat (nu numai umed), la răcoare şi la lumină puternică. Gama de varietăţi a azaleei indiene sau simplu azalee Rhododendron simsii este enormă. Culoarea cea mai răspândită este roz, dar sunt şi albe, roşii şi purpurii. Există bicolore atractive, ca Inga, roz cu margini albe şi Osta, albă cu centrul roz. Se găsesc varietăţi simple şi duble, sau cu petale Încreţite. Ultimele noutăţi sunt azaleele târâtoare şi În formă de piramidă. Florile azaleei japoneze sunt mai mici decât ale azaleei indiene, dar această plantă are avantajul de a se simiţi bine ca tufă de grădină, dacă se sădeşte afară, după ce perioada de Înflorire s-a Încheiat.

Ingrijire:
Temperatură: Ţineţi planta la răcoare - 10-16'C este ideal.
Lumină: Loc puternic luminat, dar nu în bătaia soarelui.
Apă: Menţineţi compostul ud în permanenţă, folosind apă moale.
Umiditatea aerului: Pulverizaţi frunzele zilnic în perioada de înflorire.
Ingrijire după înflorire: Mutaţi-o într-o cameră răcoroasă, dar unde să nu îngheţe - continuaţi să o udaţi. Aşezaţi ghiveciul într-un loc umbrit în grădină, după ce pericolul de îngheţ a trecut - fertilizaţi, udaţi şi pulverizaţi până toamna devreme. Aduceţi-o într-o cameră răcoroasă, - când florile se deschid, mutaţi-o la locul unde trebuie expusă.Probleme speciale:
FRUNZE ARSE
Cauza: Cea mai probabilă cauză a arderii şi căderii frunzelor este udarea insuficientă. O udare puternică poate fi necesară de câteva ori pe săptămână. Alte cauze obişnuite sunt: umezeala scăzută În aer (Înconjura ghiveciul cu turbă umedă), căldura prea mare sau soare prea mult.

PERIOADA DE INFLORIRE SCURTĂ
Cauza: Aerul cald, uscat este, de obicei. cauza. Ţineţi ghiveciul departe de calorifere şi pulverizaţi frunzele zilnic. Florile se pot ofili prematur şi din cauză că stau prea mult În soare şi sunt udale prea mult.

FRUNZE INGĂLBENITE
Cauza: Var În compost sau in apă. Trataţi cu MultiTonic; udaţi cu apă moale.