contoare
 
 
 

Tulpinile sunt adesea cărnoase, iar frunzele sunt, de obicei, asimetrice. Din punct de vedere botanic, sunt trei grupe de bază, În funcţie de natura părţii subterane a plantei. Grupa rizomilor este cea a tulpinilor subterane Îngroşate, folosite pentru Înmulţire - plantele din această grupă se cultivă, În general, pentru frunzişul atractiv şi aici se situează şi Begonia rex.


Grupa tuberculilor are rădăcini Îngroşate folosite pentru Înmulţire: aici se găsesc plantele cu flori mari. In sfârşit, grupa cu rădăcini fibroase, rădăcini obişnuite, care nu se folosesc pentru Înmulţire - aici se situează bine cunoscuta begonie ceroasă (B. semperflorens). Acest mod de clasificare poate avea valoare pentru un botanist, dar pentru un grădinar obişnuit este mai util ca begoniile să fie Împărţite În grupe, În functie de folosirea lor În casă sau În sera de casă.


Acestea sunt begoniile folosite ca rezidenţi temporari pentru a asigura pete strălucitoare de culori florale. Sunt trei tipuri principale În această grupă de plante de ghiveci. Cele mai spectaculoase sunt begoniile cu tuberculi care Înfloresc vara şi toamna. Aici sunt begoniile de coş care pendulează. Toate pot fi cultivate prin plantare de tuberculi primăvara, În cutii cu turbă umedă.


Menţineţi o temperatură de 16-21 ,5°C şi când lăstarii au o Înălţime de 5 cm, transportaţi-i În ghivece de 12,7 cm. Răsădiţi ulterior, În ghivece de 20 cm. La sfârşitul perioadei de Înflorire, opriţi udarea, scurtaţi lăstarii, scoateţi tuberculii şi depozitaţi-i În turbă. AI doilea tip sunt hibrizii Lorraine şi Cheimantha. Aceste begonii, care Înfloresc iarna, cresc cam de 45 cm şi au tulpini slabe care au nevoie de ţăruşi.


Dacă ciupiţi vârfuriie când plantele sunt tinere, se vor dezvolta ca tufe. Originea lor este oarecum complicată, fiind implicate B. socotrana şi B. dregei, dar ele s-au răspândit acum un secol. AI treilea tip, hibrizii Elatior, au devenit vedetele begoniilor de ghiveci. Ei sunt destul de asemănători cu begoniile Lorraine, dar au flori mari. Ei s-au răspândit mult În ultimii ani şi se pot cumpăra Înfloriţi tot timpul anului.


Cele mai răspândite begonii cu tuberculi sunt hibrizii Begonia tuberhybrida - singulare, semiduble sau duble Într-o gamă largă de culori şi combinaţii de culori. Plantele de 30 cm Înălţime cu tulpini cămoase au flori masculine mari şi aspectuoase şi feminine mai mici. Plantele monocolore sunt Sugar Candy (roz-pal), Gold Plate (galbenă), Guardsman (roşie) şi Diana Wynward (aibă).


Se găsesc şi de tip garoafă - căutaţi Seville (galbenă, cu margini roz) şi Double Picotee (crem, cu margini roşii). B. multiflora are flori similare ca formă, dar mult mai numeroase şi mai mici. Begoniile de coş sunt varietăţi ale B. tuberhybrida pendula - florile sunt singulare şi semiduble albe, galbene, roz, porto- calii şi roşii. O begonie cu tuberculi poate fi cultivată din seminţe - B. sutherlandii este o specie târâtoare cu tulpini de 30-45 cm şi flori mici, arămii din primăvară până În toamnă.


Celelalte begonii de ghiveci se cumpără de obicei Înflorite, deşi unele pot fi cultivate din seminţe. Hibrizii Lorraine au o mulţime de flori mici, iarna. De departe, cea mai cunoscută varietate este Gloire de Lorraine, roz - hibridul F1 Love Me (roz) poate fi crescut din seminţe. Din a treia grupă, hibrizii B. elatior se văd peste tot - plante compacte cu nenumărate flori singulare sau duble În culori strălucitoare.


Soiul Reiger are o bună reputaţie pentru fiabilitatea sa, iar varietăţile B. elatior mai populare sunt Heidi (roşie), Fire- glow (roşie), Schwabenland (roşie), Elfe (roz), Barbara (roz), Mandela (galbenă) şi Marco (aibă). Puteţi creşte Charisma (dublă, portocalie) din seminţe.

Ingrijire:

Temperatură: Medie - minimum 13°C iarna. Temperatura să nu fie mai mare de 21 ,5°C.


Lumină: Un loc puternic luminat, dar nu în lumina directă a soarelui. Câteva ore de soare. iarna. sunt benefice.


Apă: Udaţi din belşug când plantele sunt înflorite, dar nu menţineţi compostul mereu îmbibat de apă.


Umiditatea aerului: Este nevoie de aer umed - înconjuraţi ghivecele cu turbă umedă şi pulverizaţi aerul în jurul plantelor.


Îngrijire după Înflorire: Begoniile cu tuberculi. Alte tipuri se aruncă, de obicei - dacă nu, scurtaţi şi menţineţi răcoare. cu apă puţină. Măriţi cantitatea de apă, primăvara. Noii lăstari pot fi folosiţi ca butaşi.

Numărul estimativ al hibrizilor de begonie este cuprins Între 1000 şi 2000. Între aceste foarte multe plante, unele sunt destul de mici ca să crească Într-un pahar de ou, iar altele pot acoperi un perete de seră. Multe begonii au fost selectate sau create ca să fie cultivate ca plante de casă şi este necesară o clasificare, pentru a Inţelege acest gen vast. In primul rând, toate begoniile au câteva caracteristici de bază comune. O caracteristică importantă este că florile sunt ori masculine ori feminine şi că, În general, apar În ciorchini.

 

Inchide