Iedera - descriere si ingrijire

Sunt mai multe tipuri de iederă - iederă germană, iederă suedeză, silnic etc. Aici ne ocupăm de iederele "adevărate" care sunt toate hibrizi de Hedera. Aceste iedere Îşi merită pe deplin buna lor reputaţie de plante decorative şi au fost mult timp un element de bază În grupurile de ghivece.

Ca plante căţărătoare, ele Îmbracă repede zonele goale din jur, dacă alegeţi o varietate de Hedera helix.

Tulpinile au rădăcini aeriene care se agaţă de tapet, de obiectele din lemn etc. ledera din insulele Canare, cu frunze mari, care creşte Încet, nu are aceste rădăcini aeriene căţărătoare, deci Îi trebuie suporturi adecvate.

lederele nu sunt numai cătărătoare. Ele sunt la fel de utile şi ca târâtoare În coşuri suspendate sau pentru acoperit pământul dintre plante mai mari, unde Îşi găsesc locul varietăţi le mai mici, tufe. Exemple de tipuri potrivite sunt: Eva, Glacier şi iedera vârf de ac. Foarte răspândite şi utile, iederele nu Îşi merită reputaţia de plante uşor de crescut.

Ele se dezvoltau În camerele neÎncălzite din trecut, dar În prezent suferă În aerul cald, uscat din casele cu Încălzire centrală. Iarna, când caloriferele sunt În funcţiune, este nevoie de pulverizarea cu regularitate a frunzelor. In caz contrar, vârfurile frunzelor vor deveni brune.

Forma generală a iederei nu are nevoie de descriere - ea este crescută În case pretutindeni În Europa şi America. Mai puţin se cunoaşte, Însă, În ce măsură variază forma de bază. Aproape toate iederele adevărate sunt varietăţi ale iederei comune sau englezeşti (Hedera helix) care are frunze lobate caracteristic.

Puţine varietăţi răspândite ale speciei de bază (de ex. Chicago şi Pittsburgh) au cei 5 lobi tipici şi sunt complet verzi şi robuste. Dar există alte varietăţi ale căror frunze variază de la forma simplă ca un scut (scutifolia) până la cea de stea cu vârfuri lungi (sagittaefolia). Marginile sunt netede sau Încreţite, iar cu- lorile variază de la verde curat la combinaţii complicate de alb, crem, gri, verde şi galben.

ledera cu frunzele cele mai mari este H. canariensis. Speciile cu frunze verzi nu sunt populare - tipul care se vede peste tot este Gloire de Marengo, multicolor. Majoritatea iederelor adevărate se pot creşte ca târâtoare sau căţărătoare - pentru o acoperire compactă a pământului, alegeţi o varietate cu frunze mici şi ciupiţi vârfurile de creştere de 2-3 ori pe an.Ingrijire:

Temperatură: Răcoare, dar nu ger. Ideal ar fi ca iarna, camera să nu fie Încălzită. Temperaturile peste 16°C noaptea, pot da probleme.

Lumină: Puternică, iarna. Evitati soarele direct, vara.

Apă: Menţineţi compostul umed: vara, udând cu regularitate. Iarna, udaţi moderat, dar nu lăsaţi niciodată compostul să se usuce.

Umiditatea aerului: Pulverizati frunzele frecvent, vara, mai ales Într-o cameră caldă şi uscată. Pulverizaţi frunzele iarna, când camera este Încălzită. Spălaţi frunzele ocazional.

Răsădire: Transferaţi Într-un ghiveci mai mare, primăvara, la fiecare 2 ani.

Înmulţire: Este necesară ruperea ocazională a vârfurilor pentru a creşte ca o tufă. Folosiţi aceste părţi tunse ca butaşi.