Cineraria - descriere si ingrijire

O cinerarie bine cunoscută (numele corect Senecio cruentus) este Întotdeauna un cadou binevenit. O mulţime de flori ca de margaretă acoperă frunzele moi, În formă de inimă, iar gama de culori este impresionantă - se găsesc varietăţi albe, albastre, purpurii, roz şi roşii. Soiul cel mai aspectuos este grupa Grandiflora - plante cu flori mari, de 45 cm Înăltime.
Cele mai Înalte cinerarii sunt varietăţi le care aparţin grupei Steliata, ajungând la o Înălţime de 60 cm sau mai mult, cu flori mici, stelate. La polul opus, se află grupa Nana, cu plante mici şi compacte, şi o mulţime de flori colorate strălucitor.

Cumpăraţi planta cu câteva flori deschise şi o mulţime de boboci nedeschişi. Florile vor ţine 4-6 săptămâni. Din păcate, cineraria poate să vă dezamăgească şi să moară Într-o săptămână sau două, Într-o cameră caldă, sau dacă nu este udată corect. Există sute de hibrizi ai Senecio cruentus, diferiţi ca Înălţime, culoare şi formă a florilor. Forma obişnuită a florilor este cea de margaretă - o umflătură centrală din stamine şi un inel din petale mari sau Înguste.
În grupa Grandiflora, petalele au, În general, un inel interior alb, iar la o cinerarie tipică, inflorescenţa măsoară cam 23 cm lărgime. Se găsesc tipuri cu flori duble la care discul central este ascuns de petale, dar ele nu sunt răspândite. Forma de creştere este de tufă frunzoasă - mare şi rotundă la plantele Grandiflora (care, ocazional, au nevoie de ţăruşi) sau mică şi compactă la grupa Multiflora Nana. Face excepţie grupa Steliata - tulpinile sunt ramificate şi Întinse. Cinerariile se cumpără Între sfârşitul iernii şi mijlocul primăverii - după ce au Înfrumuseţat casa câteva săptămâni, ele se aruncă.Probleme intalnite:

FRUNZIŞ ÎNGĂLBENIT, OFILIT
Cauza: Curenţii reci sunt, de obicei, motivul, deşi ofilirea este primul semn al udării insuficiente. O plantă ofilită se poate redresa. dacă este udată şi mutată Într-un loc fără curenţi, dar perioada de înflorire se va scurta.

PERIOADĂ DE INFLORIRE SCURTĂ
Cauza: Căldura prea multă - temperaturi peste 16°C grăbesc moartea florilor. Soarele prea mult şi apă prea puţină pot, de asemenea, să provoace un sfârşit prematur al perioadei de Înflorire.

MOARTEA SUBITĂ A PLANTEI
Cauza: Îmbibarea cu apă datorată udării excesive sau drenajului prost.
Temperatură: Răcoare - 7,5-13°C este ideal.
Lumină: Puternică, dar nu În bătaia soarelui.
Apă: Menţineţi compostul umed În permanenţă cu apă călduţă. Aveţi grijă să nu udaţi excesiv.
Umiditatea aerului: Aşezaţi ghiveciul Într-o tavă cu prundiş sau Înconjuraţi-I cu turbă umedă. Ocazional, pulverizaţi aerul din jurul plantei.
Ingrijire după înflorire: Plantele trebuie aruncate.
Înmulţire: Nu este uşor - semănaţi seminţele la mijlocul verii Într-o seră răcoroasă.