Dracaena - Probleme, descriere si ingrijire

Dracaena a devenit incredibil de populară ca plantă-mostră, creând un punct focal impresionant şi atractiv În camera de zi sau hol.
Exemplarele Înalte sunt foarte cerute pentru clădirile publice, iar sortimentul este cu mult mai mare decât În urmă cu câţiva ani.
Popularele Cordyline sunt, În general, mai compacte, dar frunzişul lor este la fel, sau chiar mai colorat.
Cele mai multe Dracaena şi Cordyline sunt palmieri falşi - trunchiul lemnos fără frunze şi coroana de frunze dau un aspect distinct de palmier, dar de fapt ele nu sunt Înrudite cu palmierii adevăraţi.
Aceste plante maiestuoase sunt ideale pentru camerele de zi contemporane, dotate cu aparatură, dar ele nu sunt noi pe scena plantelor de casă. Dracaena a fost mult admirată În epoca victoriană, dar numai recent a ajuns pe lista vânzărilor de succes, depăşind aproape toate plantele cu frunze mari.

Există puţină confuzie privind catalogarea plantelor din această grupă. Există, de asemenea, confuzie privind creşterea acestor falşi palmieri, cu tulpinile ca de trestie şi coroană de frunze. Răspunsul este că pot fi uşor sau greu de crescut; aceasta depinde de varietatea pe care o alegeţi.
Există trei plante uşor de crescut - Dracaena marginata, D. draco şi D. Cordyline australis. Ele suportă puţină umbră, o Îngrijire mai puţin atentă şi temperaturi destul de scăzute iarna. Celelalte plante din grupă au nevoie de mai multă Îngrijire - temperaturi mai Înalte, iarna, udare corectă pentru a avea un compost umed, dar nu Îmbibat cu apă, şi pulverizare frecventă.
Nu toate Dracaena sunt ca nişte palmieri - D. godseffiana este o tufă care nu seamănă cu rudele sale. Este o plantă robustă, rezistă la temperaturi mai joase iarna şi la aer mai uscat decât varietăţile delicate.

Probleme posibile:

FRUNZE CU VÂRFURI BRUNE ŞI MARGINI GALBENE

Cauza: Cel mai probabil motiv este aerul uscat. Multe Dracaena au nevoie de o mare umiditate a aerului - Înconjuraţi ghiveciul cu turbă umedă şi pulverizaţi cu regularitate. Curenţii reci pot avea un efect similar, la fel şi udarea insuficientă. Dacă uscăciunea de la rădăcini este cauza, vor apărea şi pete brune pe frunze.

FRUNZE MOI ŞI RÂSUCITE CU MARGINI BRUNE

Cauza: Temperatura prea scăzută. Plantele delicate vor prezenta repede acest simptom, dacă sunt ţinute aproape de o fereastră În nopţile reci de iarnă.

FRUNZELE INFERIOARE ÎNGĂLBENITE

Cauza: Dacă acest efect se produce Încet, este un proces natural şi inevitabil de Îmbătrânire. Dracaena sunt palmieri falşi cu o coroană de frunze caracteristică În vârful unei tulpini goale. Acest mod de a creşte: se datorează duratei limitate de viaţă a frunzelor, fiecare frunză devenind galbenă şi murind după aproximativ 2 ani.

FRUNZE CU PETE BRUNE

Cauza: Udarea insuficientă. Bulgărele de pământ din jurul rădăcinilor trebuie menţinut umed.

MOARTEA PLANTEI

Cauza: Una sau două greşeli fatale -sau apă prea multă în timpul iernii, sau planta a stat intr-un loc prea rece.

FRUNZE CU PETE USCATE ALBICIOASE

Cauza: Soare prea mult. Mutaţi planta intr-un loc mai umbrit.Ingrijire:

Temperatură: Medie - minimum 13°C iarna. Tipurile uşor de crescut pot suporta temperaturi mai joase.

Lumină: Cea mai bună poziţie este În umbră slabă - aproape de o fereastră spre est sau spre vest este locul ideal. Unele varietăţi ca C. terminalis trebuie să aibă lumină bună, dar două - D. marginata şi D. fragans - cresc la umbră.

Apă: Menţineţi compostul umed În permanenţă. Reduceţi udarea, iarna, dar nu lăsaţi să se usuce.

Umiditatea aerului: Pulverizaţi frunzele cu regularitate. Numai D. draco şi D. godseffiana pot creşte bine În aer uscat.

Răsădire: Răsădiţi primăvara la fiecare 2 ani.

Înmulţire: Există mai multe metode dintre care să alegeţi. Luaţi coroana de la o tulpină fără frunze şi plantaţi-o În compost de ghiveci; folosiţi un hormon de Încolţire şi Încălziţi dedesubt. Ca alternativă, butăşiţi În aer coroana Înainte de a o sădi În ghiveci. Pot fi folosite ca butaşi bucăţi de tulpină de 5 sau 7,5 cm lungime.