contoare
 
 
 

Gloxinia spre deosebire de multe alte plante de cadou, poate fi ţinută pentru a creşte din nou în sezonul următor, dar pentru un novice acest lucru nu este uşor. Are nevoie de aer umed, să nu stea în curent, să fie fertilizată cu regu- laritate şi udată cu atenţie.


Marginile petalelor de Sinningia speciosa sunt netede sau încreţite. Se găsesc varietăţi duble cu mai mulţi lobi. Există două grupe care reprezintă îmbunătăţiri ale speciei - grupa maxima are flori înclinate, iar grupa fyfiana are flori foarte mari, drepte.


Se găsesc un număr de varietăţi apreciate - Gregor Mendel (dublă, roşie cu margini albe), Emperor Frederick (singulară, roşie cu margini albe), Duchess of York (singulară, violetă cu margini albe), Mont Blanc (singulară, aibă) şi Champers (singulară, roz-pal cu pete mov). Frunzele mari sunt uneori un dezavantaj - soiul Brocade are frunze relativ mici şi flori duble albastre sau roşii.


Probleme posibile:


FRUNZE RÂSUCITE CU VÂRFURI BRUNE

Cauza: De obicei, motivul este aerul cald, uscat. În perioada de înflorire, este esenţial să se mărească umiditatea În jurul plantei.


MOARTEA PLANTEI, TUBERCULUL MOALE ŞI PUTREZIT

Cauza: Imbibarea cu apă datorită udări excesive sau drenajului prost. Altă cauză posibilă este folosirea apei reci În loc de apă călduţă.


FRUNZE PALIDE, ALUNGITE, CU MARGINI BRUNE

Cauza: Lumină insuficientă. Gloxinia are nevoie de protecţie contra soarelui fierbinte de vară, dar nu-i plac locurile Întunecoase.


BOBOCII FLORILOR NU SE DESCHID

Cauza: Câteva posibilităţi - motivele cele mai frecvente sunt aerul uscat şi curenţii reci.

Ingrijire:

Temperatură: Medie - minimum 18,5'C.


Lumină: Puternică, dar nu În bătaia soarelui.


Apă: Menţineţi compostul umed În permanenţă. Folosiţi apă călduţă - nu udaţi frunzele şi florile.


Umiditatea aerului: Aşezaţi ghiveciul Într-o tavă cu prundiş sau Înconjuraţi-I cu turbă umedă. Ocazional, pulverizaţi aerul În jurul plantei.


Ingrijire după înflorire: Reduceţi udarea şi opriţi fertilizarea. Lăsaţi să se usuce când frunzele devin galbene - depozitaţi ghiveciul la 10'C. Răsădiţi tuberculul În compost proaspăt, primăvara - plantaţi cu scobitura În sus, cu vârful tuberculului la nivelul suprafeţei compostului. Ţineţi-I la căldură şi aproape uscat până apar frunzele, apoi asiguraţi temperatura recomandată, lumină şi apă, ca mai sus.


Inmulţire: Semănaţi seminţele primăvara sau luaţi butaşi de frunze, vara devreme.

Gloxinia (numele corect Sinningia speciosa) se cumpără, de obicei, înflorită, vara. Alegeţi o plantă cu mulţi boboci nedeschişi şi dacă este îngrijită corect ea va continua să înflorească 2 luni sau mai mult. Primăvara, se găsesc tuberculi pentru pus în ghiveci - detaliile plantării la Secretele succesului. florile catifelate au 7,5 cm în diametru sau mai mult - se pot procura varietăţile albe, roz, roşii, albastre şi purpurii.

 

Inchide