Abutilon- descriere si ingrijire

Abutilon striatum thompsonii este tipul cu frunziş cel mai cunoscut. Spre deosebire de alte tipuri, frunzele multicolore nu au peri – această tufă care creşte repede atinge 1,5 m sau mai mult, iar florile portocalii-roşii apar vara.

A. megapotamicum este un pristolnic târâtor pentru coşuri suspendate sau puţin legat de suporturi ca plantă căţărătoare de 1,2 m. Frunzele În formă de săgeată au cam 7,5 cm lungime, iar florile ca nişte felinare chinezeşti atârnă de pe tulpinile sârmoase.

Există o varietate colorată (variegata) cu frunze stropite cu galben.

A. hybridum este diferit – el formează un arbust larg, de 1,5 m Înălţime. Frunzele ca de arţar au 7,5 cm lărgime, iar florile ca nişte clopoţei sunt lungi de 5 cm. Se găsesc multe varietăţi – căutaţi Canary Bird (galbenă), Boule de Neige (aibă), Fireball (roşie) şi Souvenir de Bonn (roz).

Abutilonul tipic sau pristolnicul este o tufă viguroasă cu frunze mari ca de sicomor şi cu flori care atârnă pe tulpini subţiri, de la Începutul verii şi până toamna. Planta are nevoie de spaţiu ca să se Întindă – o fereastră mare care primeşte lumina soarelui puţin filtrată În timpul zilei, este ideală. Frunzele sunt adesea multicolore, cu pete albe sau galbene, iar două varietăţi (A. striatum thompsonii şi A. hy- bridum savitzii) sunt considerate plante de casă cu frunziş care au flori vara, ca un supliment. Planta nu este greu de cultivat, În ciuda aparenţei sale exotice.

Nu are nevoie nici de căldură multă, nici de aer umed şi este bine să fie pusă afară, vara. Viermii albi şi afidele sunt singurii dăunători care pot da probleme, iar butaşii Încolţesc repede. Tundeţi puţin lăstarii primăvara şi apoi fertilizaţi cu regularitate până toamna. La sosirea iernii, planta trebuie scurtată pe la jumătate, pentru a produce o creştere stufoasă În perioada de Înflorire.

Ingrijire:

Temperatură: Medie. Menţineţi răcoare iarna (10-16″C).

Lumină: Alegeţi un loc bine luminat – câteva ore de soare pe zi sunt benefice.

Apă: Udaţi din belşug din primăvară până toamna târziu. Udaţi moderat iarna. Umiditatea aerului: Pulverizati frunzele ocazional.

Răsădire: Răsădiţi primăvara in fiecare an. Ghiveciul nou nu trebuie să fie prea mare – pentru o Înflorire abundentă bulgărele de compost trebuie să fie plin cu rădăcini. Înmulţire: Luaţi butaşi de tulpină sau semănaţi seminţele primă- vara pentru varietăţile cu frunze – pentru cele multicolore luaţi butaşi.

2019-03-14T11:55:35+00:00