Aphelandra – descriere si ingrijire

Aphelandra este o plantă cu două întrebuinţări – întregul an, frunzele sale mari cu nervuri argintii asigură un peisaj atractiv, iar apoi, timp de 6 săptămâni, toamna, este încoronată de un con auriu. Nu este de mirare că a fost o favorită, timp de generaţii, dar nu este uşor de ţinut mai mult de câteva luni în condiţiile obişnuite dintr-o cameră.

Soarta acestor plante este să ajungă cu tulpina dezgolită jos şi fără frunze.

Acest lucru se combate prin: fertilizare regulată, păstrarea compostului umed În permanenţă, pulverizarea frecventă şi căldură iarna. Rupeţi florile ofilite după perioada de Înflorire.

Floarea este formată din bractee care sunt aproape Întotdeauna galbene sau aurii, dar există o specie cu flori stacojii-portocalii şi frunze cu nervuri verzi – Aphelandra aurantica. Specia cea mai răspândită este A. squarrosa, dar specia de bază nu se cultivă prea des, fiindcă poate atinge 0,9-1,2 m.

Alegerea obişnuită este o varietate care este mai puţin viguroasă. Louisae este o tufă robustă de 45-60 cm cu bractee cu vârful roşu – tipuri mai compacte sunt Brockfeld şi Dania, aurie. Fritz Prinsler are nervurile cele mai aspectuoase.

Ingrijire:

Temperatură: Medie – minimum 13°C iarna.

Lumină: Loc puternic luminat, dar nu în bătaia soarelui.

Apă: Menţineţi compostul umed în permanenţă, dar nu-I îmbibaţi cu apă. Reduceţi udatul, iarna. Folosiţi apă moale, căldută.

Umiditatea aeruiui: Pulverizati frunzele frecvent.

Înmulţire: Luaţi butaşi de tulpină primăvara. Folosiţi un hormon de încolţire şi încălziţi dedesubt.

2019-03-14T11:59:09+00:00