Coleus – Probleme, descriere si ingrijire

Urzicuta este denumită uneori crotonul săracului, fiindcă îl egalează şi chiar îl depăşeşte pe rivalul său în strălucirea şi varietatea de culori a frunzelor şi aceasta cu un cost mult mai mic.Puteţi, desigur, cumpăra plante În ghiveci, dar ele se cultivă uşor din butaşi sau seminţe.

Mai există un avantaj – este uşor de Îngrijit spre deosebire de capriciosul şi pretenţiosul croton.

Dar, există caracteristici la care urzicuta este net inferioară crotonului impozant şi cu viaţă lungă. Plantele-tufă de 30 cm Înălţime au stamine moi şi trebuie ciupite cu regularitate pentru ca planta să nu devină prea înaltă şi fără frunze.

In plus, exemplarele sunt atrăgătoare numai pentru scurt timp – ele pot ierna, dar cel mai bine este ca aceste plante cu frunziş să fie tratate ca anuale, semănând seminţe sau luând butaşi În fiecare primăvară. Coleus oferă o privelişte multicoloră la un preţ minim, dacă urmaţi câteva reguli simple.

Lumina bună este esenţială – culorile de iarnă sunt mai estompate decât cele de vară. Folosiţi apă moale dacă se poate, iar compostul să fie doar puţin umed În lunile de iarnă. Pulverizaţi frunzele vara, şi fiţi atenţi la afide.

Există un sortiment năucitor de hibrizi de Coleus blumei. Înălţimea obişnuită este de 30-60 cm, dar se găsesc şi varietăţi pitice ca Sabre. Majoritatea au frunze ca la urzică – unele sunt cu frunze Încretite (de ex.: The Chief), cu volănaşe (de ex.: Firebird) sau cu margini ondulate (de ex.: Butterfly).

Nu există o culoare de bază – se găsesc aproape toate amestecurile posibile. Există câteva varietăţi atrăgătoare monocolore, ca Golden Bedder (galbenă), şi Volcano (roşu- Închis), dar alegerea obişnuită este a unei plante multicolore.

Câteva varietăţi (de ex.: Scarlet Poncho, Milky Way şi Fashion Parade) pot fi crescute din seminţe. Există o specie târâtoare – C. pumilus (C. rehneltianus). Cele mai mari şi mai colorate frunze le are C. verschaffeltii – se găsesc numeroase varietăţi la furnizorii specializaţi.

Probleme posibile:

TULPINI FĂRĂ FRUNZELE DE JOS

Cauza: Plante tinere – lumină insuficientă sau s-a omis ciupirea vârfurilor. Plante bătrâne – efect normal, nu se poate face nimic.

CĂDEREA FRUNZELOR

Cauza: Apă insuficientă; vara poate fi necesar să se ude în fiecare zi.

Ingrijire:

Temperatură: Medie – minimum 10’C.

Lumină: Daţi cât mai multă lumină posibil, dar feriţi-o de soarele amiezii.

Apă: Menţineţi compostul umed În permanenţă – reduceţi udările, iarna. Folosiţi apă de ploaie, dacă apa de la robinet este dură.

Umiditatea aerului: Este necesar aer umed. Pulverizati frunzele, frecvent.

Răsădire: Scurtaţi şi răsădiţi, primăvara.

Inmulţire: Luaţi butaşi de tulpină, primăvara. Ca alternativă, semănaţi seminţele primăvara devreme.

2019-03-14T12:05:11+00:00