Cyperus – descriere si ingrijire

Este uşor de văzut de ce Cyperus se numeşte planta umbrelă. Frunzele ca iarba, variind de la cele ca firele de păr până la cele destul de late, În funcţie de specie, pornesc din tulpini tari, ca spiţele unei umbrele deschise. Există o singură regulă de aur, pentru a avea succes cu aceste plante – menţineţi rădăcinile mereu umede. Aşezaţi ghiveciul Într-o farfurie sau Într-un vas exterior care conţine tot timpul apă.Planta se cultivă mai ales pentru forma de ansamblu decât pentru frumuseţea frunzişului său – florile mici, verzi şi brune au valoare decorativă mică. Cel mai bine este ca Cyperus să fie grupat cu alte plante, sau să fie crescut Într-o sticlă – alegeţi un tip pitic, dacă spaţiul este limitat.

Cultivarea este simplă – dăunătorii sunt rareori o problemă, iar înmulţirea este uşoară. Tăiaţi tulpinile îngălbenite pentru a Încuraja creşterea noilor lăstari.

Cyperus papyrus (1,5-2,4 m) este o plantă interesantă, ea a fost sursa hârtiei, iar în timpurile biblice, din ea s-a făcut leagănul lui Moise, dar este prea Înaltă şi dificilă pentru cele mai multe case.

O plantă răspândită este Cyperus alternifolius care are frunze lungi şi înguste şi creşte cam 90 cm înălţime când este matură. Există câteva varietăţi atrăgătoare, inclusiv variegatus, cu dungi albe şi gracilis, pitică (30-45 cm).

Alt tip compact este Cyperus diffusus, care se găseşte uşor – Cyperus esculentus de 30 cm, este mult mai greu de obţinuI. Cele mai aspectuoase inflorescenţe le are Cyperus haspan.

Ingrijire:

Temperatură: Nu este capricioasă, dar menţineţi 10°C sau mai mult, iarna.

Lumină: Bună sau umbră slabă, dar evitati lumina directă a soarelui.

Apă: Menţineţi compostul îmbibat cu apă şi îngreunaţi scurgerea liberă.

Umiditatea aerului: Pulverizati frunzele, frecvent.

Răsădire: Răsădiţi primăvara in fiecare an.

Inmulţire: Despărţiţi plantele în momentul răsădirii.

2019-03-22T10:28:33+00:00